0593 - 523 232

Dutch Cell Dogs

Momenteel worden de honden Jill, Lana, Remco, Shana en Theo van het Drents Dierentehuis Beilen getraind in het Dutch Cell Dogs-programma. De honden zijn ‘gematcht’ met vijf gedetineerden binnen PI Veenhuizen. Acht weken lang, twee keer per week traint de gedetineerde een hond onder begeleiding van de instructeurs van Dutch Cell Dogs. De honden worden op maandag en donderdag opgehaald uit het asiel, anderhalf getraind in de instelling en later op de dag weer teruggebracht.

Dutch Cell Dogs
Bij Dutch Cell Dogs houden ze van honden en van mensen. Ook als ze tijdelijk buiten de samenleving staan. Iedere hond en ieder mens verdient een tweede kans. Daarom brengen zij sinds 2007 mens en dier samen. Omdat ze wéten dat deze twee groepen elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Het idee is simpel: Een gedetineerde traint een lastige hond tot fijne gezinshond en traint in wezen zichzelf. Het resultaat is groot: De honden veranderen in stabiele gezinshonden en zijn veel beter plaatsbaar. En dat niet alleen: deze methode heeft ook effect op ‘hun tijdelijke bazen’. De gedetineerden ontwikkelen betere communicatieve en sociale vaardigheden en we zien een positief effect op hun welbevinden, hun zelfbeeld en hun vertrouwen in de omgeving. Niet voor niets roepen medewerkers van instellingen en klinieken waarmee Dutch Cell Dogs heeft samengewerkt: “Hier gebeurt iets heel unieks!”

De asielhonden
De asielhonden hebben vaak gedragsproblemen. Tijdens de training bloeien ze helemaal op en zo ook de gedetineerden. In het unieke trainingsprogramma leren de honden alle basisoefeningen, ze leren weer om mensen te vertrouwen en ze leren weer hoe het is om liefde te krijgen. Met een uitstroompercentage van ruim vijfennegentig procent hebben inmiddels honderden honden die hebben deelgenomen aan de training, een liefdevol nieuw thuis gekregen. Dit jaar trainde Dutch Cell Dogs al haar 500e asielhond.


De training

Tijdens de trainingen wordt gebruikgemaakt van de clickertrainingsmethode. Deze methode is gefundeerd in de gedachte dat de trainer uitsluitend het positieve gedrag van de hond benadrukt. Ongewenst gedrag wordt genegeerd. Hierdoor richt de hond zich alleen op wat hij goed doet en zal hij dit gedrag herhalen. Het opmerkelijke is dat deze methode niet alleen positief blijkt af te stralen op de honden, maar ook een groot effect heeft op de gedetineerden, die zich in de honden en hun positie herkennen. Momenteel voert de Universiteit van Amsterdam onderzoek uit naar de effectiviteit van de Dutch Cell Dogs-methode in theorie en praktijk.

Helpen?
Vind jij dit een mooi initiatief en wil je weten wat je zelf kunt doen voor de stichting of wil je zelf een Dutch Cell Dog adopteren? Bekijk dan eens de website: www.dutchcelldogs.nl.